Google+

Поради з підбору ресторану для весільного бенкету


У цій статті я хочу поділитися деякими міркуваннями, що стосуються підбору банкетного залу для святкування весілля в Києві. Сподіваюсь, що вона Вам допоможе вдало організувати свято. З повагою, шоумен Олександр Вітер.

Не секрет, що одним з найголовніших критеріїв у виборі ресторану є ціна. Безліч закладів різного рівня обслуговування та місця розташування в Києві та області пропонують готове банкетне меню із зазначенням мінімальної вартості, проте мало хто замислюється, скільки і якої їжі можна отримати за цю суму. Моя порада — підбираючи ресторан за ціною слід  спиратися не на заявлену вартість банкету на одну людину, а на вартість основних страв з меню з урахуванням їх ваги і якості.  Щоб сформувати свою особисту думку  з цього приводу,  для початку  варто відвідати ресторан в будь-який вільний вечір у якості звичайного гостя, особисто продегустувати страви, оцінити їх реальний вихід, якість та рівень подачі. Щоб не витрачати свій час даремно, потрібно по телефону поцікавитися у адміністрації закладу, відповідного  ціновій категорії  бюджету Вашого весілля, чи зможе віе прийняти банкет на Вашу дату, середню вартість банкетного меню на одну людину і місткість зали. Тільки після цього з’являється сенс йти до них в гості. Зробіть замовлення, в якому будуть присутні холодні закуски, салат і основні страви з м’яса та риби. Тільки після того, як Вас влаштує якість приготування страв і обслуговування можна продовжувати розмову про майбутнє свято з адміністратором або бенкетним менеджером особисто.

Дуже важливо, щоб адміністратор ресторану, який приймає замовлення на обслуговування святкового банкету, безпосередньо на ньому був присутній. Якщо на дату Вашого весілля потрапляє зміна іншого адміністратора, важливо зустрітися та обговорити організаційні деталі з ним, щоб не вийшло ефекту «зіпсованого телефону». Звичайно ж,  толковий адміністратор або банкетний менеджер повинен не тільки дати відповіді на всі без винятку питання, що стосуються обслуговування весілля, а й поділитися своїм професійним досвідом —  підказати, як краще організувати банкет з урахуванням специфіки ресторану. Такого роду консультація може бути досить тривалою, а відповідальний адміністратор, як особа зацікавлена ​, повинен приділити Вам стільки часу, скільки необхідно саме Вам. Якщо Ви не отримуєте належної уваги від адміністратора чи бенкетного менеджера  на стадії переговорів , будьте певні, що Ви не отримаєте її і під час свята.

Обумовлюючи деталі святкування в ресторані, слід приділити особливу увагу наступним питанням.

Розмір банкетного залу. У моїй практиці траплялося, що несумлінні ресторатори, мотивуючись лише власною вигодою, завищували на словах цифру місткості залу. У результаті цього гостям доводилося розміщуватися в банкетній залі, як оселедцям у бочці. Бажано тверезо оцінити розміри залу, розрахувавши в ньому площу для комфортного розміщення гостей за столами, місце для танців, лаунж-зону для спілкування, веллком-зону для зустрічі гостей, аперитиву і т.п.

Зручне паркування.  Безумовно, це одна з важливих умов, не тільки тому, що відсутність парковки не дає можливості під’їхати до місця події його героям — нареченому і нареченій на лімузині або створює незручності гостям у святкових вбраннях. Незручне розташування парковки або її відсутність ускладнює роботу технічних служб, які будуть змушені втрачати час і сили, доставляючи апаратуру і елементи весільного декору до місця безпосереднього проведення торжества.

Приховані платежі. Домовляючись з рестораном, відразу обумовлюйте остаточний кошторис, щоб убезпечити себе від прихованих платежів, які можуть виникнути в наступних фазах переговорів і безпосередньо в процесі святкування. Розглянемо статті непередбачених витрат на ресторан, які часто зустрічаються на практиці, їх слід оговорювати відразу, не чекаючи, коли вони виникнуть.

Витрати на оренду залу. Слід перестрахуватися від того, що в  якийсь момент Вас можуть поставити перед фактом, що для  закриття  зали під банкет  потрібно сплатити кругленьку суму, інакше Ви змушені будете бачити в залі гостей, абсолютно непричетних до Вашого торжества. Витрати, пов’язані з тривалістю заходу.  На «найцікавішому місці», коли гості тільки розгулялися, Вас можуть поставити перед фактом, що офіційний час роботи ресторану минув, і ви змушені оплатити роботу персоналу понад норму. Оплата понаднормових годин іноді може переростати в дуже пристойну, вірніше, непристойну суму.

Витрати, пов’язані із запрошенням підрядників. Музикантам або артистам, запрошеним на Ваше свято, недобросовісні ресторатори можуть виставити рахунок за електроенергію  -  цю неприємну  і нічим не обгрунтовану обставину я розцінюю  як звичайне здирництво, яке зобов’язує музикантів просто поділитися з рестораторами грошима, заробленими на їх території .

Витрати на дозамовлення на барі. Часто навмисно «забувається » рестораторами при переговорах і цей момент. Наприкінці весілля Вам можуть виставити рахунок на кругленьку суму за напої, чай, каву, випиті гостями на барі. Якщо це питання завчасно не обговорювалося, будьте готові до того, що оплата неабиякої (бо не контрольованої) кількості порцій кави, чаю, віскі, коньяку, і т.п. ляже саме на Ваші плечі. Не менш «приємним» сюрпризом може виявитися і наявність певного відсотка за обслуговування і взагалі вимога провести розрахунок за послуги ресторану ще до їх надання…

Зовнішній вигляд. Звичайно ж, кожна наречена бажає, щоб її весілля було красивим. Уточнюйте можливість додаткового декору залу — були випадки, коли ресторатори не дозволяли флористам і декораторам торкатися до стін, стелі , люстр. Обумовлюйте, яким буде текстиль на столах і стільцях, в якому посуді будуть подані банкетні страви, яким буде зовнішній вигляд офіціантів. Якщо Ви плануєте тематичне весілля , зовнішній вигляд банкетного залу і офіціантів повинен відповідати певній тематиці .

Кількість обслуговуючого персоналу і його підготовленість — найважливіший фактор, що впливає на якість обслуговування і, відповідно, на ступінь задоволення Ваших гостей.

Якщо Ви плануєте вечірку з фуршетною подачею страв, все одно потурбуйтеся про зону відпочинку, в якій певна частина гостей змогла б присісти відпочити.

Загальна кількість їжі і напоїв. У різний час року кількість вживання їжі та напоїв варіюється. Найголовніше  -  не допустити їх дефіциту. Пам’ятайте, що на Ваших столах (для традиційного київської весілля) повинно бути не менше 1.200 — 1.500 кг. їжі нетто на людину, а розраховувати безалкогольні напої потрібно виходячи з мінімуму 1.5 — 2.0 літра на людину. Якщо адміністратор ресторану при попередньому обговоренні замовлення рекомендує Вам менший обсяг, будьте готові до замовлення  їх в ресторані та до додаткових витрат, які воно за собою потягне.

І найважливіше, на мій погляд — ресторани не повинні нав’язувати вам додаткових послуг: фотографів, відеооператорів, флористів, музикантів і, звичайно ж, ведучих. Насправді робота таких фахівців при ресторанах влаштовує адміністраторів не якістю, а готовністю поділиться з ними своїми гонорарами. Весільний ведучий, якого Вам нав’язує ресторан, швидше за все не може повноцінно конкурувати на широкому ринку послуг Києва. Такому ведучому немає потреби підвищувати свій виконавський рівень, працювати над індивідуальними програмами, боротися за кожного клієнта — йому підносять їх «на блюдечку». Крім того, будь-який артист, який подобається рестораторові , може не припасти до смаку Вам. Благо на нашому ринку немає недоліку фахівців, послуги яких можна вибрати і за ціною, і за якістю, і до душі.

Дорогі друзі!

Необхідність поділитися своїми думками  щодо підбору ресторану для весільного банкету, викликана не бажанням продемонструвати власну обізнаність у цьому питанні, а тією обставиною , що успіх роботи ведучого певною мірою  залежить від місця проведення свята. Радий, якщо моя стаття стала Вам корисною.  З побажанням красивих та успішних свят, ведучий, шоумен Олександр Вітер. Київ, 2014.

Автор: Олександр Вітер